2020-04-14 12:05:06• hírek • közlemény

Újabb civil kezdeményezés indult a nehéz helyzetben levők megsegítésére

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Krízishelyzetben szolidaritásra és összefogásra van szükség. A COVID-19 által okozott krízis súlyosbodásával városunk polgárai is mozgósították magukat egy közösségi szolidáris csoport alakításával.

„Elinditottuk a Facebook-csoportot mindjárt azután, hogy megjelentek az első segélykérések. Pozitívan meglepetés volt számomra a szatmáriak összefogása és közösségvállalása. Mostanra már több mint 6500 ember van a csoportban, olyanok, akiknek segitségre van szüksége, illetve, akik segitséget tudnak nyújtani. Olyan hálózat ez, amely a közösségvállaláson alapszik” - mondja Bogdan Fusle szatmári vállalkozó, a Segítunk Szatmárról Facebook-csoport elinditója.


A 0361406517-es telefonszámon hívható Segítünk Szatmárról csoport segítséget nyújt az időseknek és a COVID-19 további veszélyeztetettjeinek azáltal, hogy fizettség ellenében házhoz szállítják mindazt, amire csak szükségük lehet, azaz az alapvető élelmiszereket és a gyógyszereket. Mindezt persze a biztonsági előírások maximális betartása mellett. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az önkénteseket a WHO és a Vöröskereszt által javasoltak szerint képezték ki.


A csoport betartja a Kolozsváron már bevált / gyakorlatba ültetett Segítünk Kolozsvárról kezdeményezés metodológiáját, amelyet a Vedem Just, Civic Suport és Clujul Sustenabil Egyesületek alapítottak, s amelyhez csatlakozott már a CPVP – Center for Peace and Violence Prevention és a Daisler Egyesület is.


Mi a célunk? A Segítünk Szatmárról elsősorban egy segítő csoport azoknak, akik olyan helyzetben vannak, hogy az elkövetkező időszakban, a hivatalos előirások, egészségügyi problémáik vagy egyéb gátló tényezők miatt nem tudnak bevásárolni. Ugyanakkor kihasználjuk a lehetőséget, hogy elindítsunk egy felelősségvállalási és civilszervezkedési felhívást is.


“A vásárlásokat a kérelmezők fizetik ki, a kiszállítást pedig mi ingyenesen biztosítjuk. Az élelmiszercsomagok ősszeállitásában megpróbáltuk a megyéből származó termékeket választani, lehetőségtől függően. Természetesen figyelembe vesszük az árakat is, pontosan azért, hogy minél elérhetőbbé tegyük a kosarainkat” – mondja Kalman Daniel önkéntes, aki a nagykereskedőkkel tartja a kapcsolatot.


„A jószándékot most meg kell kétszerezni szervezéssel, felvállalással és felelősséggel. Mindegyik önkéntes, aki részt vesz ebben a folyamatban, tisztában van a kockázatokkal, de mindenki teljes mértékben fel van készítve arra, hogy szigorúan betartsa a kiszállitási előirásokat. Az önkénteseink és a kedvezményezettek biztonsága a legfontosabb a számunkra” - mondja Mirela Iank, Civic Suport önkéntes, aki az önkéntesek betanításáért felelős.


Hogyan akarunk eljutni az idősekhez és más helyhezkötött vagy otthon izolált személyekhez? A csoportból az önkéntesek beszélnek majd a tulajdonosi egyesületekkel és információt osztanak ki arról a segítségről, amit nyújtani tudnak a fent emlitett helyzetben levő személyeknek. Területi felelősöket jelölünk ki, akik kommunikálnak majd az ő területükön található segítségre szorulókkal.


Hogyan működünk? A csoport aktív és kizárólag online szerveződik, azért, hogy behatárolja/lecsökkentse a kockázati tényezőknek való kitételt. A Facebook-csoporton kívül, amely az önkénteseink szervezésének kiindulási pontja is volt, a call-centeresek és a kiszállítók is kapcsolatban vannak egy kifejezetten erre a célra kialakitott online felületen.


Hogyan szeretnénk együttműködni a hatóságokkal? A Segítunk Szatmárról polgári csoport kommunikációs és együttműködési felhívást indít a Közegészsegügyi Igazgatóság, a Prefektusi Hivatal, a Polgármesteri Hivatal, a Megyei Tanács és a Katasztrófavédelmi Felügyelőség felé. Rendelkezésre bocsátjuk az időnket, ismereteinket, autóinkat és elérhetőségi forrásainkat, hogy a közösség érdekében használjuk fel ezeket.


Bárki, aki hajlandó részt venni és segíteni, megteheti, ha jelentkezik a SEGíTUNK SZATMÁRRÓL  platformon, melyet az alábbi internetes címen lehet elérni: ajutamsm.ro

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: